Me, myself and I. Béétje over de top... maar ja.

Me, myself and I. Béétje over de top... maar ja.

Als klein meisje had ik maar één droom:  Prima  Ballerina worden. Oh, wat droomde ik van een toekomst als stervende zwaan of  Ophélia. Als Doornroosje of desnoods in het corps de ballet. Ik was zelfs bereid om me in het pak van de Notenkraker te hijsen als ik maar op die bühne mocht. Showtime. Úren hing ik aan de barre teneinde mijn spieren op te rekken. Ik wervelde en ik tolde. Plié, Frappé, grand-jeté… Ik draaide er mijn hand niet voor om. Een pas-de-deux danste ik zó in mijn eentje. Tot bloedens toe liep ik op spitzen, waarvan de neuzen waren gevuld met opgepropte nylonkousjes. Want lijden moet, voor de kunst!

Ontroostbaar was ik toen er aan deze droom abrupt een einde kwam. Een nieuwe balletlerares liet mij auditie doen en zag het al na 10 seconden:  “Dat wordt nooit wat met die hamstrings!”, sprak ze bits.

Verbijsterd dacht ik even dat ik het niet goed verstaan had  En mijn pirouette was deze keer juist zo goed gelukt! Waar had ze het nu over: ‘Hamstrings?’

Haar vinger wees naar de deur en was onverbiddelijk: ik moest naar de groep van dinsdag en donderdag; de ‘kneusjesgroep.’ Na veel bittere tranen besloot ik mijn spitzen aan de wilgen te hangen.

Achteraf blij toe. De carriere van een Prima Ballerina is maar kort. En om nu de rest van je leven te slijten als bitse balletlerares?

Nu was ik laatst in een winkel in Amsterdam; Laura Dolls. In deze winkel verkopen ze meisjesdromen.

Ik zag hem hangen toen ik binnenkwam. Rood en glitterend en helemaal over de top. Een schaamteloze glamourjurk. Hij pastte als een handschoen. Onlangs had ik hem voor het eerst aan. Even in het voetlicht, met die jurk. Het voelde als een soort revanche.  Toch nog een beetje showtime. Bitse balletjuf!

Marij www.www.marijsloothaak.nl