Grandfather Clock


Laatst was ik weer eens in het Rijksmuseum in mijn stad. Heerlijk om lang te mijmeren bij al dat prachtigs, zo maar, om de hoek en gratis naar binnen. Waarom doe ik dit niet elke week!
Ik stond behoorlijk lang stil bij Grandfather Clock van kunstenaar Maarten Baas. Op de een of andere manier was mij dit kunstwerk steeds ontgaan. Het is een meer dan twee meter hoge staande ‘grootvadersklok’ met een matglazen wijzerplaat. De wijzers worden steeds opnieuw met een viltstift op het glas getekend. Daarachter beweegt vaag het hoofd van de man die de vorige positie wegpoetst en aan de nieuwe wijzer begint. Ik heb er meer dan een kwartier gefascineerd naar staan kijken! Nee! Een man in een klok die de cijfers wegpoetst en bijtekent! Naïefje dat ik ben, ging ik natuurlijk weer verder in mijn fantasie. Zo’n ‘Mannetje in de klok’, moet natuurlijk ook plassen, of lunchen. Zou de tijd dan even stilstaan? Of zou er een vervanger zijn, die dan even de plaat komt poetsen? En was het geen vreselijk saaie baan? Een beetje poetsen en bijtekenen, maar toch moet je ‘bij de tijd’ zijn; het vergt uiterste concentratie. Groot was de desillusie toen ik op Google las dat er een videofilmpje in de klok zit, en géén man! Maar nu ben ik wel fan van www.maartenbaas.nl Heb meteen zijn app met klokje voor de i-phone gedownload. Tijdloze kunst, zullen we maar zeggen.

Zie hier een filmpje van Grandfather Clock.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=88dflh7Dko4&feature=player_embedded]