Ja, dat krijg je als je opgroeit met lamsbout in honing-thijmsaus, artisjok en oesters (ook met erwtensoep, boerenkool en af en toe McDonald’s, hoor!) Dikke kans dat je dan als volwassene een absolute fijnproever wordt. Mijn dochter is het. Die kan met haar ogen dicht genieten van een oester, stukje zalm, maar ook van een eenvoudige hamburger van de barbecue. Mijn zoon is het. Hij heeft er zelfs zijn vak van gemaakt. Maar dan wel de duurzame versie. Na zijn studie politicologie werkt hij nu aan het ‘programma duurzaam voedsel’ bij www.urgenda.nl.

 

Daarnaast zet hij zich in voor zijn Youth Food Movement, de jongerenbeweging van Slow Food International. Dit is: ‘Een netwerk van jonge mensen met passie voor lekker eten die veranderingen teweeg willen brengen op het gebied van voedselproductie en -consumptie.’ Samen met Samuel Levie is hij initiator en ‘gezicht’ van de Youth Food Movement. www.youthfoodmovement.nl.

Om gehoord te worden trekken ze met grote regelmaat aan de bel. Met een Food Film Festival bijvoorbeeld. Met een groot artikel in NRC Next, afgelopen vrijdag. Of met ‘eat-ins’ met good, clean en fair voedsel.

Afgelopen zaterdag was er een lunch in restaurant As in Amsterdam, als aftrap van de CAP 2011 Food for a Change campagne.  (Zie de website.) Met als spreker onder meer Carlo Petrini, voorzitter van Slow Food International.

Deze moeder stak de handen uit de mouwen, trok het Youth Food Movement T-shirt aan en ging helpen als vrijwilliger.

Restaurant As is een ontdekking. Dit restaurant kookt duurzaam, met biologische producten en energiezuinige apparatuur. Er wordt niets weggegooid. De varkens in de tuin schrokken het overgebleven brood en de restjes van de borden gulzig naar binnen. En als hun tijd daar is… Dan hebben ze in ieder geval een leuk leven gehad.

Het restaurant ligt op een prachtige plek, net nog op het randje van Amsterdam-Zuid, tussen het groen. En dan die leuke, enthousiaste jongeren van de Youth Food Movement! Allemaal intensief met eten bezig. Fijnproevers. Overal worden recepten uitgewisseld. Er wordt gepraat over de salade die ergens is gegeten. Over het heerlijke biologische rundvlees dat je daar en daar kunt kopen. Want nee, men is niet vegetarisch. Men eet vlees met mate, zo één, twee keer per week.

De lunch was in de zonnige tuin. Deze vrijwilliger moest hard werken voor haar kostje. Tafels versjouwen. Bloemen draperen op de tafels, ja, nee, euh, vazen hadden ze niet. Rennen met borden en bestek en kannen water. Gasten ontvangen. Maar ook smullen van een welverdiend kostje: brochetta met salade en geitenkaas, tuinbonensoep en desembrood.

Ik heb veel geleerd ook. Wist u dat je ook de héle tuinboon kunt gebruiken, zonder iets weg te gooien? De hele tuinboon als een snijboon doorsnijden, even de kook erover, aanbraden in olie met kummel en knoflook, af laten koelen en dan raapstelen erdoor. Heerlijk. Het was een geweldige dag, en dat was het. Niet in de laatste plaats omdat ik mijn zoon kon aanschouwen in zijn ‘natuurlijke omgeving.’ Als mede-organisator van dit eetevenement was hij volledig in zijn element. Mijn eigen fijnproevertje. 25 jaar oud. Moeders trots. Volgende week vier ik mijn verjaardag met een dinertje in kleine kring. Ik denk dat ik ze maar weer eens lamsbout in honing-thijmsaus voorzet. Van de Turkse slager. Euh… zou dat ook duurzaam zijn?

www.www.marijsloothaak.nl