Ook ik wilde er een. Zelfs twee. En ik kreeg ze. In de wolken was ik, mijn hele zwangerschap. En ach, die bevalling, daar hebben we het niet meer over. En natuurlijk was ik dol op mijn heerlijke gebroed. Ze roken zo lekker naar rozen. En ze lachten zo hartstochtelijk, als ik ze kietelde. En natuurlijk waren ze de slimsten van de klas. Hoogbegaafd, vermoedde ik.  Maar ik kan me ook, heel eerlijk, wel eens een moment herinneren dat ik dacht: “Wat is er nu eigenlijk zo leuk aan kinderen?” Zo’n moment was dan vaak midden in de nacht. Als je voor de 6e keer die nacht op moest staan vanwege een huilende baby. Of als je weer eens twee vechtende kleuters uit elkaar moest halen. Dan herinnerde ik me een uitspraak van Kees van Kooten: “Het enige leuke aan twéé kinderen is dat je ze met de koppen tegen elkaar kunt slaan.” Die van mij zijn nu uit de luiers en uit huis. En ik doe heel stoer, alsof dat er allemaal bij hoort. En dat het me weinig kan schelen. Toch was ik weer heel ontroerd toen mijn dochter Rosa van 25 op moederdag met rozen voor de deur stond. En mijn zoon op moederdag vanuit Berlijn om 23.55 een SMSje stuurde: ‘Moederdag. Jaaaaa… de liefste moeder van de wereld. Beetje laat maar nog op de goede dag. Kus, Joris.’ Da’s toch veel gepoep en gekots en gekrijs waard.
www.www.marijsloothaak.nlkinderen