Food Film Festival 2012
Mijn zoon Joris Lohman is voorzitter van Youth Food Movement, en directeur van het Het Food Film Festival: ‘Het Food Film Festival is een driedaags festival over alles wat met eten te maken heeft: eten in de breedste zin van het woord. Er is ontzettend veel over voedsel te vertellen. Tegelijkertijd vertelt hoe en wat we eten ontzettend veel over ons. Eten is cultuur, eten is identiteit.’ Afgelopen weekend was het zover. Het Food Film Festival 2012 (FFF) in Studio-K in Amsterdam was een smaakvol festijn; een melting pot van films, debatten en workshops over voeding en natuurlijk: zalig eten en feest! Mijn dochter Rosa Lohman was de vrijwilligerscoördinator. En natuurlijk was deze trotse moeder erbij! En niet alléén vanwege mijn kinderen.
In zijn functie van voorzitter van de Youth Food Movement komt Joris overal
Zo hebben ze op Valentijnsdag een guerillalunch georganiseerd op het Spui om de filosofie van de Youth Food Movement te promoten. Verspreiding van zo’n event gaat via SMS, Twitter en Facebook. Op het Spui stonden grote tafels met stoelen er omheen. Er werden zalige broodjes geserveerd met bijzondere tapenades, verukkelijke pompoensoep en er werd biologische appelsap geschonken. En natuurlijk was mams erbij. En niet alleen vanwege de kinderen…
Super, om dat mee te maken, zo’n Youth Food Movement. Al die slimme, mooie, jongeren die zo enthousiast en bewust bezig zijn met eten. Heerlijk om te zien hoe ze recepten met elkaar uitwisselen, elkaar tips geven over marktjes, groenten, kaas en een biologische slager. Want de meesten zijn niet vegetarisch, oh nee. Tijdens het FFF was er zelfs een cursus worstmaken van Brandt en Levie. Vlees, maar dan wel biologisch vlees, en dan met mate. Flexitariërs, zoals dat tegenwoordig zo trendy heet.
HET FOOD FILM FESTIVAL
Een groots opgezet film-, debat-, workshop- en culinairfestijn dus. Twee jaar geleden opgezet door zoon Joris. Ik ben er twee dagen geweest, bij de opening als trotse moeder, en op een workshop Indiaas eten van Jean Beddington als culinair geïnteresseerde. Wederom was ik beide dagen zeer gelukkig me in zo’n leuk gezelschap de verkeren; stralende, jonge mensen, die ook bijna allemaal écht aardig zijn. Op vrijdag: jonger dan jong, op zondag zag ik ook veel jonge ouders met kindjes in hangzak of buggy in het publiek. Wij togen, blij gelukkig dat we een plekje hadden kunnen krijgen, naar de workshop Mumbai Dabbawalla. Ik ben een aantal jaar geleden met de kinderen naar India geweest, en sindsdien ben ik diepverliefd op dat land.
‘Zelf een heerlijke Indiase lunch klaarmaken om mee te nemen naar je werk? In India de normaalste zaak van de wereld. In Nederland wordt er schamper gelachen om een brooddoosje met inhoud. Na deze workshop weet je wel beter. Je leert Indiaas koken en maakt kennis met de coolste lunchbox die er is: de tiffin.’
Via een ingenieus systeem van bezorgers – de Dabbawalla’s – worden In Mumbai dagelijks met wonderbaarlijke accuratesse en efficiëntie de juiste lunchgerechten bij de juiste personen bezorgd. Hoe dit dagelijkse mirakel precies tot stand komt, kan je zien in de documentaire The Lunchbox Miracle. Om zelf met dit onderwerp tijdens het Food Film Festival aan de slag te gaan, vroegen we niemand minder dan Jean Beddington om hulp.’
Met Jean
We hadden absoluut geen idee wat we konden verwachten. Een coole Indiase lunchbox? En wat is een tiffin? Toen we het zaaltje binnengingen kregen we eerst een Food Film Festival-schort omgeknoopt; iets dat ik grinnikend onderging. Er waren zo’n 25 mensen verzameld, in de leeftijden van twintig tot zestig. In het midden stond een tafel met exotische ingrediënten. We werden in teams van vijf man verdeeld; ieder kreeg een gerecht te maken. Wij mochten Raita, een Indiase komkommer salade maken, de andere groepen gingen aan de slag met gerechten als: Samosas, kipkebabs, bloemkool- en rozijnencurry, koriander flensjes en onion bhaji.
Er werd er hard gewerkt. Schillen, snijden, kruiden, frituren, bakken…
Voor sommige dingen was echt de hulp van Jean nodig, zoals bijvoorbeeld het in envelopjes vouwen van de Samosas.
Na onze gedane arbeid was het heel leuk om wat rond te kijken om te zien wat de anderen ‘ervan bakten.’ En om stiekem even een lepeltje in de marinade van de kipkebabs te stoppen…
De groep aan het werk
Ik begreep nog steeds niet echt wat de bedoeling was. Zouden we al deze heerlijkheden ná het koken met z’n allen gaan opeten? Tijdens het koken had ik een verzameling prachtige stapelpannetjes zien staan. Maar ik kon niet geloven dat we die zouden meekrijgen.
De Indiase tiffin
Het was wél zo. Toen we uitgehakt, gesneden, gekruid, gebraad, en gefrituurd waren, vroeg Jean ons de pannetjes te gaan halen. Ze bestonden uit drie pannetjes, met bordjes ertussen en een handvat eraan, die via een ingenieus systeem aan elkaar verbonden waren; Tiffins. Vervolgens gingen we de tiffins vullen, pannetje voor pannetje, met het lekkers dat we hadden gemaakt. Een pannetje met Raita, met Samosas, Koriander flensjes, kipkebabs, Onion Bhaji…
En toen mochten we, blij als kinderen, met ons gevulde pannetje naar huis. Maar niet voordat we de film The lunchbox miracle hadden gezien. Hierin zagen we hoe dankzij ónze tiffin buitenshuis werkende mensen in Mumbai toch het lekkere eten van mams kunnen eten. Geniaal!
Later, in het café, hadden we zo’n honger, dat we, staande aan een cafétafel onze Indiase lunch hebben opgegeten. Dochter Rosa at graag een Indiaas hapje mee. Festivalbezoekers keken nieuwsgierig en een beetje jaloers naar ons pannetje. “Goh, wat leuk! hoe komen jullie daaraan?”
Eenmaal thuis besloot ik binnenkort Joris en Rosa maar eens uit te nodigen voor een Indiaas diner. En dat doet mams heus niet alleen voor de kinderen!
Scroll naar beneden voor authentieke Indiase recepten van Jean Beddington.
De Tiffin is nu thuis…
Indiase recepten © Jean Beddington
Aardappel en doperwten samosas
2 aardappels geschild en in kleine blokjes gesneden. 2 eetlepels doperwten (diepvries). 1 ui fijn gesneden. 2 teentjes knoflook fijn gesneden. 2 groene chilis fijn gesneden. 4 theelepels garam masala. 1 eetlepel muntblaadjes fijn gehakt. 2 eetlepels citroensap. Peper en zout. Olie. 1 pak filo deeg. Gesmolten boter
- Verhit 3 eetlepels olie in een pan en laat de uien en knoflook 5 minuten zachtjes bakken tot glazig. Doe de aardappelblokjes erbij en laat verder zachtjes bakken, al roerend nog 5 minuten. Doe de groene chilis en de garam masala erbij en bak nog 2 minuten.
- Doe de doperwten erbij met 1 kop water en breng op smaak met peper en zout. Laat sudderen tot de aardappels gaar zijn. Breng op smaak met citroensap en prak de aardappels met een houten lepel tot een grove mix ontstaat. Laat afkoelen.
- Snij het filo deeg in lange plakjes van 7 cm breed en bestrijk met de boter. Leg 1 theelepel mix op het begin van de filo en vouw over in driehoekjes. Leg op een geoliede bakplaat en bestrijk met boter.
Bak in een voorverwarmde oven op 200°C in 8 minuten tot goudbruin.
Onion Bhaji
800 gram fijn gesneden uien. 400 gram gram bloem. 4 theelepels zout. 1 theelepel kurkuma. 2 theelepels chili poeder. 2 theelepels garam masala.2 theelepels komijnzaad. 4 theelepels komijnpoeder. 2 theelepels gehakte verse koriander. 2 stuks fijn gesneden groene chilis. 4 eieren.4 eetlepels citroensap. Olie voor frituur – verhit tot 180°C.
Meng alle ingrediënten door elkaar. Maak met behulp van 2 eetlepels hoopjes. Frituur die in de hete olie tot goud bruin. Laat uitlekken op keuken papier.
Kip kebabs
1 kilo kippendijen zonder vel en bot in blokjes gesneden. 2 eetlepels witte wijnazijn.
Marinade
½ liter dikke yoghurt. 175 ml slagroom. 4 theelepels zout. 1 theelepel cayennepeper. 2 theelepels chilipoeder. 2 ½ cm stuk. verse gember geraspt tot puree. 2 teentjes knoflook geraspt tot puree. 1 theelepel kardamomzaadjes. 1 theelepel komijnzaad.1 theelepel zwarte peper korrels. ¼ stuk nootmuskaat. 5 cm kaneelpijp. 8 kruidnagels
- Meng de yoghurt, slagroom, 2 theelepels zout, cayenne peperchili poeder, gember en knoflook.
- Doe de resterende marinade-ingrediënten in een koffiemolen en maal dit tot poeder. Meng met de yoghurtmix en klop goed door elkaar.
- Los het resterende zout op in de witte wijnazijn en giet over de stukjes kip. Laat 5 minuten staan. Dep droog en meng met de yoghurtmarinade, Laat 2 uur marineren.
- Rijg het vlees stokjes en kwast dit licht met olie. Leg de stokjes hete voorverwarmde gril en grill, elke kant 3-4 minuten.
De overige recepten vindt u binnenkort op www.foodfilmfestival.
Foto: Joris, Rosa en Marij, in het Rode Ford, Delhi, India.