Laura wil de elementen trotseren...

Laura wil de elementen trotseren...

In de Volkskrant van donderdag 27 augustus 2009 stond een column van Max Pam over de 13-jarige Laura Dekker, die een solo zeiltocht om de wereld wil gaan maken. En over de vreemde, wereldwijde woede die over haar is neergedaald. Het stuk had als kop: ‘Laura heeft geen anderen nodig, dat is blijkbaar erg.’

Ik moet zeggen, ik had net daarvoor een stukje van haar gelezen in het blad ‘Zeilen.’ Daarin stond, ondermeer: ‘Ik meer af in mijn box, naast de boot van mijn vader en vier in mijn eentje een klein feestje.’

Dit had al enig beroep op mijn voorstellingsvermogen gevergd. Kijk, wij volwassenen trekken een fles mooie wijn open, en toosten onszelf toe, desnoods in de spiegel. Het kleine feestje begint dan vanzelf wel.

Maar hoe bouwt een 13-jarige in haar eentje een klein feestje?
Zet ze haar I-Pod op vol volume, trekt een zak mini-Marsjes open en roept: Yes! Yes! Yes?

Pam stelt dat men volgens hem ook heimelijk jaloers is op het feit dat ‘Laura in haar eentje de elementen wil trotseren. En Nederlanders zijn dat niet meer gewend.’ Beetje boude uitspraak. Je hoeft er maar een Ronald Naar naast te zetten en de stelling stort ineen.

Enfin, Laura heeft blijkbaar geen anderen nodig. Als ik haar één ding mag raden als ze straks misschien toch (stiekem) afvaart: hieronder, onder het kopje ‘Ma solitude’, vind je een prachtige opname van George Moustaki. Non, je ne suis jamais seule… avec ma solitude.

Met je eenzaamheid ben je nooit alleen.

Bon courage!

Ma solitude

www.www.marijsloothaak.nl

Wil je een gratis abonnement op dit blog? Klik dan op: ‘Nieuwe blogs per e-mail.’