Joris aan het werk


Rosa en ik bij de VPRO-previewdag

Half Amsterdam staat deze weken in het teken van IDFA; het International Documentary Festival Amsterdam. Nu ben ik van huis uit niet zo’n kijker, meer een lezer. Maar daar komt verandering in! Heb de laatste tijd veel films gezien, en daar beide kinderen nu werkzaam zijn bij IDFA ontkom ik er echt niet meer aan. En ik pak het meteen stevig aan!

Zo was ik afgelopen vrijdag bij de VPRO-Previewdag. Ja, ja… van 10 uur des ochtends tot half 12 ‘s avonds documentaires kijken.
Ik zag de huiveringwekkende documentaire ´Google baby´, over draagmoeders, die tegen betaling kinderen baren voor welgestelde Westerlingen. Walgelijk! Ik zag de nieuwste film van Michael Moore, over het verziekte kapitalistische systeem. Ik zag een fascinerend portret, ‘Kings of Pastry’, over patissiers in Frankrijk die strijden om de ´collar’, een prestigieuze prijs voor taartenbakkers in frankrijk. En zag het een na het andere meesterwerk gemaakt van suiker of chocolade ineen denderen. Kleine drama’s.

Rosa werkt dit jaar voor het eerst als vrijwilliger bij IDFA. Met haar 20 lente´s staat ze achter een balie om internationale filmmakers de weg te wijzen binnen IDFA.

Joris werkt al sinds drie jaar, naast zijn studie politicologie bij IDFA. Begonnen als webmaster, nu is hij producer van, ja, ja. IDFA’s Doc Lab. Doc Lab is in zijn woorden:

‘Een programmaonderdeel dat de relatie tussen documentaire en nieuwe media onderzoekt. In andere woorden: wat kunnen documentaire filmmakers doen met nieuwe media zoals internet, podcasts, enzovoorts. Er worden steeds meer kwalitatief hoogwaardige documentaire projecten gemaakt puur voor het internet.

Op het internet heb je meer (en andere) mogelijkheden dan met een ‘traditionele’ film. Je kunt bijvoorbeeld een interactief element invoegen, en veel meer materiaal kwijt dan in een gewone bioscoopfilm. Dit levert een aantal interessante documentaire projecten op.

Dit jaar hebben we een selectie gemaakt van 25 projecten, die je online kan bekijken. Een aantal van deze projecten gaan we vertonen in een bioscoopzaal, op het grote scherm. Bij deze ‘Live Screenings’ nodigen we de maker van het project uit om op zijn laptopje met internetverbinding ‘live’ een versie van zijn film te creeren voor de zaal.

Het thema van Doc Lab dit jaar is: Live Stories. Daarmee verbreden we het thema naar het live vertellen van een documentaire verhaal.

Voor wie nieuwsgierig is, dit is het programma

23 Nov: Livescreening 6 billion Others en the Ninth Floor
24 Nov: Presentatie Doc Lab – makers komen vertellen over hun projecten en de mogelijkheden die ze zien in de toekomst van documentaire en film in de toepassing daarvan.
Livescreening Prison Valley
Doc Lab Dance Night
25 Nov: Livescreening From Zero en Driftless: Stories from Iowa

EN dus 24 november de Doc Lab Dance Night!! Met Nieuw Zeelands bandje Little Pictures en mash-up dj’s Excuse My Tourette! Gaat heel leuk worden. Gratis entree. In de Escape.

Klik hier voor een interview over Doc Lab met mijn knappe zoon.

Ik ga vanavond even uitblazen, het was me het weekend wel. Maar morgen ben ik er weer, voor 3 documentaires tijdens dit unieke, sfeervolle documentaire festival.

Marij Elke week de nieuwste blog in je mailbox? Klik rechtsboven voor een gratis abonnement.