De beste haring van Amsterdam..


Nu met de feestdagen vóór ons misschien een goed moment om naar de Albert Cuyp markt te gaan. Heerlijke kalkoenen hebben ze er ook!
Al zo’n dertig jaar ga ik naar de Albert Cuyp. In de jaren tachtig woonde ik in de Quellijnstraat, om de hoek van de Albert Cuyp, toen nog met riant uitzicht op de blinde muren van de Heineken brouwerij. Twee-hoog vóór, in zo’n beroemde halve Amsterdamse woning. Met een douchebak, die je bovenop je WC zette; die WC diende dan tevens als afvoer. Je stond dus bovenop je WC te douchen. Allez, ik ga dit niet nader uitleggen. Ik heb daar mezelf leren koken. Ik toog naar de Albert Cuyp, kocht een lamsbout en ging vervolgens in kookboeken zitten uitprutsen hoe ik die moest klaarmaken. Of ik kocht een duif, of eendenborst… Ik wil niet zeggen dat het resultaat áltijd zo smakelijk was!
Toen al stond de haringkraam er. Twee broers bemannen de kraam. Ze hebben de beste haring van Amsterdam. Vette, malse haring, aan de kar klaar gemaakt, precies op de goede temperatuur. En, geloof me, ik kan het weten. Ik ben absoluut haringliefhebber, ik heb alle kramen geprobeerd in Amsterdam. Die kraam op het Koningsplein. Bij het Hugo de Grootplein. Op de kop van de Singel. Bij de Westermarkt. De kraam op de Albert Cuyp wint met glans. Ik kom wekelijks bij de broers op de Cuyp, om me te verlustigen aan hun haring.. “Zeg het maar vrouw.” “Eén haring opeten.” Uitjes, zuurtje erbij?” “Alleen zuur graag.”

Heerlijke Lamsbout, kalfsvlees, dadels…


Dan ga ik nu eigenlijk voornamelijk naar de Albert Cuyp voor lamsbout en kalfsvlees bij mijn geliefde Islamitische slagerij Bades. Vader en zoon, met een heerlijk assortiment aan kalfvlees, lamsvlees, en als u wilt, geitenvlees, noten en dadels. Dadels die zo groot en sappig zijn dat ze direct uit het paradijs lijken te komen
Ik kom al zo’n dertig jaar op de Albert Cuyp. Deo volente hoop er ik zeker nog zo’n dertig jaar te komen. Oooo… Ahalbert Cuyp, tadatadata. Ooo… Ahalbert Cuyp, tadatadata…
Marij www.www.marijsloothaak.nl

Nieuwe blogs per e-mail? Klik hier!