fffGisteren was ik als trotse mama getuige van de opening van de derde auditie van het Food Film Festival door mijn zoon Joris Lohman en Helen JorisffKranstauber. De komende drie dagen verzorg ik een kindervoorstelling gebaseerd op ‘Het kookavontuur’ ism acteur Ton Meijer, – 11.30 uur in de OBA Javaplein!-, ga ik een workshop ‘Zeeuwse Zotheid’ -mosselen!-  volgen, en ben ik aanwezig bij de kinderquiz ‘k’eet’ van Alain Caron. En verder ga ik me heerlijk laven aan de culinaire geneugten en genieten van het enthousiasme van al deze leuke jonge mensen.  En ik houd u op de hoogte!
 
www.foodfilmfestival.nl
 
Opening Food Film Festival 2013: van droom naar mijlpaal

Het is zover! De derde editie van het Food Film Festival is zojuist in een vol Studio/K feestelijk geopend door festivaldirecteur Helen Kranstauber en YFM-voorzitter Joris Lohman. ‘’Het festival is volwassen geworden.’’

Het Food Film Festival neemt volgens Joris Lohman een belangrijke plek in in de discussie over voedsel. ‘’Het is positief dat er nu zoveel aandacht is voor eten. Niet alleen in de binnenstad van Amsterdam maar overal zijn mensen bezig met de herkomst van hun eten, kortere ketens en manieren om bij te kunnen dragen aan een beter voedselsysteem.’’ Volgens hem is het kantelpunt eigenlijk al geweest en zijn veel van de ideeën van de Youth Food Movement ‘al bijna mainstream aan het worden’.
De komende drie dagen staat Studio/K en een deel van Amsterdam Oost volledig in het teken van eten en alles wat daarmee te maken heeft. De openingsfilm van het festival is de Finse film Canned Dreams die tijdens het FFF haar Nederlandse premiere beleeft. In deze film wordt een product gevolgd van het begin tot in de supermarkt. Aan een simpel lijkend product werken vele handen en daaromheen spelen zich vele verhalen af, die niet altijd even rooskleurig zijn. Vanaf vrijdag is deze, en vele andere films in Studio/K en Kriterion, te zien.
Naast films zijn er debatten en talkshows, bijvoorbeeld over het nu zo actuele genetisch modificeren van voedsel en de waterproblematiek. Ook worden filmmakers aan de tand gevoeld over het maken van een goede food film. Daarnaast zijn er veel internationale gasten, waaronder Slow Food voorzitter Carlo Petrini, schrijfster Carolyn Steel en New York Times columnist Mark Bittman. Terecht dus dat Helen Kranstauber het Food Film Festival volwassen geworden noemt. ‘Wat drie jaar geleden begonnen is vanuit een droom, is nu al een mijlpaal. Drie jaar geleden stonden we hier nog zenuwachtig en nu met zoveel energie, daar ben ik heel trots op!’’
Vanaf vrijdag 11.00 uur gaan de laatste filmkaarten in de verkoop en om 12.00 uur opent het Food Film Festival Restaurant met het menu dat Joris Bijdendijk en Samuel Levie hebben samengesteld.