SCHRIJF JE RIJK!

Onlangs zag ik bij een vriendin een oud  exemplaar van het maandblad Quote liggen met als kop: SCHRIJF JE RIJK. Nu schrijf ik al een hele tijd, maar ik ben nog steeds niet rijk. Dus hier moet iets mís zijn. Ik mocht het blad lenen en ben het thuis op de bank gaan lezen. Troostchoco onder handbereik, want ik zal wel weer iets vreselijk verkeerd doen. Eens even zien… Ten eerste: dieten brengen bergen op. Sonja Bakker, bekend van het ‘Sonjabakkeren’ is goed voor 9 miljoen. En ze kan niet eens schrijven! Maar ja.

Dan de schrijvers die wél kunnen schrijven: Arnon Grunberg staat genoteerd voor 5 miljoen. Maar dat moet je volgens Quote wel: ‘Een meester in het bespelen van de media zijn, vuige spelletjes kunnen spelen en vooral schelden op gevestigde namen.’ Hmmm…

Harry Mulisch staat volgens Quote slechts genoteerd voor 3 miljoen. Het blijkt dat vooral zijn magnum opus  ‘De ontdekking van de hemel’ geld in het blaadje bracht.  Heleen van Rooyen, – voor de foto uiteraard poserend in Marlies Dekkers BH- is goed voor 3,5 miljoen. Publiciteitsgeilheid loont, blijkt. Verder gaf het blad tips voor beginnende schrijvers. Belangrijkste tip: laat je niet ontmoedigen. Ja, wie kent het verhaal van J.K. Rowling niet. Zij moest met warme trui en sokken aan, verwarmd door één kopje thee, in obscure pubs haar eerste Harry Potter boek schrijven. En laatst las ik dat ook Roald Dahl jarenlang heeft lopen leuren met een van mijn lievelingsboeken: ‘De Reuzenperzik.’

Toen ik het artikel had uitgelezen was het tablet pure chocolade op en toog ik naar de avondwinkel voor nóg een. Daarna heb ik mijn PC aangeknipt en ben ik begonnen aan mijn eerste bestseller. Voor de filmrechten schakel ik Paul Sebes, literair makelaar in. Vakantie Seychellen meteen maar online geboekt. U hoort nog van mij. Beslist!

Marij Sloothaak www.www.marijsloothaak.nl